Fastighetspumpstation för avlopp - LTA
Om ditt hus ligger lägre än det kommunala ledningsnätet eller om du är ansluten till trycksatta ledningar kan du behöva en pumpstation. En pumpstation (pump, pumphölje och styrskåp) installeras vid fastigheten för att transportera avloppsvattnet från din fastighet till förbindelsepunkten och vidare till reningsverket. Systemet kallas för lätt trycksatt avlopp (LTA).
Så fungerar en fastighetspumpstation
Avloppsvattnet leds med självfall från huset till pumpstationen och pumpen som finns placerad i pumpstationen. Pumpen trycker sedan i väg avloppsvattnet via en tryckledning. Den trycksatta avloppsledningen kan följa terrängen, både uppför och nedför, innan den kopplas in på det kommunala avloppsnätet vid förbindelsepunkten som ligger vid fastighetsgränsen. Pumpen startar automatiskt när avloppsvattnet överstiger en viss nivå och stannar när den når sin lägre stoppnivå. Om den högsta tillåtna nivån överstigs startar ett larm.
Backventil
I pumpen eller i anslutning till huvudledningen för spillvatten finns en backventil. Backventilen förhindrar att avloppsvatten rinner tillbaka till fastigheten eller uppsamlingstanken.
Bara kiss, bajs och toalettpapper
Precis som för det vanliga avloppet är pumpen inte byggd för att hantera tops, snus och annat skräp. Även kemikalier och stora mängder fett kan orsaka problem. Går pumpen sönder kan du bli skyldig att bekosta skador som beror på felaktig hantering.
Placering av pumpstationen
Var pumpstationen ska placeras bestäms i samråd mellan Österlen VA och dig som fastighetsägare.
Hänsyn ska tas till leverantörens monteringsanvisning och krav på god arbetsmiljö. Fastighetsägaren är skyldig att upplåta det utrymme som krävs för pumpstationen. Pumpstationen måste ligga inom tre meter från farbar väg.
Österlen VA äger rätten att bestämma slutgiltig placering.
Vem gör vad vid installation av LTA-pump
- Österlen VA och fastighetsägaren kommer tillsammans överens om lämplig placering av pumpstationen.
- Österlen VA anlägger servisledning fram till fastighetsgräns.
- Österlen VA upprättar en förbindelsepunktskarta och faktura.
- Fastighetsägaren kontaktar Österlen VA för leveransdag av pumpstation (exklusive pump). Detta ska göras senast 14 dagar innan önskad leveransdag.
- Österlen VA levererar pumpstation (exklusive pump) till fastighetsägaren. Vid leverans granskas materialet av både Österlen VA och fastighetsägaren (eller annan företrädare) och en mottagningskontroll undertecknas.
- Fastighetsägaren bekostar och utför schakt och installation av pumphölje och styrskåp enligt leverantörens monteringsanvisningar. Fastighetsägaren bekostar och utför även schakt och framdragning av tryckledning mellan fastighetsgräns och pumphölje samt självfallsledning mellan pumphölje och fastighetens befintliga VA-installation.
- Fastighetsägaren anlitar behörig elektriker och bekostar själv den elinstallation som krävs mellan fastighetens elanläggning och fram till pumpstationens styrskåp. El anslutande till pumpstationen ska inte anslutas till jordfelsbrytaren i fastighetens elanläggning. Jordfelsbrytare finns inbyggt i styrskåpet.
- Kontakta Österlen VA senast 14 dagar innan du önskar att driftsätta pumpen.
- Förutsatt att fastighetens VA-anläggning är korrekt installerar och driftsätter Österlen VA pumpen och informerar dig som kund när det är klart och abonnemang är uppstartat.
Så sköter du din pumpstation
Österlen VA äger och underhåller pumpen men du som fastighetsägare ansvarar för att ta hand om och sköta pumpstationen och inte spola ner fel saker i avloppet. Du kan bli skyldig att bekosta skador som beror på felaktig hantering.
Du som äger fastigheten ansvarar för att:
- strömförsörjningen fungerar till pump och larm. Undvik att koppla pumpen på husets jordfelsbrytare.
- sköta tillsyn av pumpstation och larm.
- skydda pumpstationen mot skada.
- hålla pumpstationen lättillgänglig för service och underhåll.
- snarast anmäla skador, fel och akuta driftstopp på pumpstationen.
- underhålla och förnya ledningar fram till förbindelsepunkt.
- följa gällande bestämmelser i ABVA.
Håll efter växtligheten varje år
För att vi ska kunna utföra arbete på pumpstationen är det viktigt att pumpstationen inklusive styrskåpet är tillgängliga. Klipp träd, buskar och annan växtlighet som står nära pumpstationen regelbundet, både på bredden och höjden.
Om du lämnar ditt hus en längre tid
Om du lämnar ditt hus en längre tid ska strömmen till pumpen vara på. Det kan också vara bra att spola kallvatten ca fem minuter så det smutsiga spillvattnet pumpas bort och ledningarna sköljs ur.
Om du gör en felanmälan under tiden du inte är hemma är det ditt ansvar att se till att pumpstationen är tillgänglig. Vintertid ska det vara skottat från uppfarten/parkering till pumpstationen, så att vi kan utföra reparationsarbetet.
Det är också viktigt att se till att planteringar och växtlighet inte begränsar tillgängligheten.
Om larmet går
Om pumpen larmar kan det på att nivån i tanken är för hög. Vid larm ska du undvika att använda toaletten, diska, tvätta, duscha eller använda vatten på annat sätt.
Ta kontakt med Österlen VA och felanmäl.
Vid strömavbrott
Vid kortvariga strömavbrott kan du använda toaletten vid enstaka tillfällen då det finns en viss buffert i tanken. Men undvik att diska, tvätta eller duscha. När strömavbrottet är över startar pumpen av sig själv och du kan använda avloppet precis som tidigare.
Bara kiss, bajs och toalettpapper!
Tänk på att pumpen endast kan hantera avloppsvatten! Du får inte slänga bindor, blöjor, tops, tandtråd eller annat skräp i toaletten eller hälla ut kemikalier eller stora mängder fett i vasken. Pumpen är inte byggd för att hantera detta och går den sönder får du själv betala reparationskostnaden alternativt en ny pump.
Felanmälan
Vardagar kl 7-16 på telefon 0417-77 78 00. Är det akut och det inte kan vänta till vanliga öppettider finns akutnummer; Simrishamn 040-676 90 80, Tomelilla 040-676 90 85.
Det är viktigt att vår servicepersonal kan ta sig fram till fastighetspumpstationen alla årstider. Vintertid behöver det vara skottat och sandat fram till och runt pumpstationen.
Spola inte i toaletten
Vid larm ska du undvika att spola toaletten, diska, tvätta, duscha, bada eller använda vatten på andra sätt. Du kan avvakta för att se om problemet upphör när vattennivån i tanken sjunkit.