uppdaterat torsdag 18 juli

Driftstörningar

Akuta ärenden
Simrishamn
Tomelilla
Vardagar, kl 7-16
0417-77 78 00
0417-77 78 00
Övrig tid
040-676 90 80
040-676 90 85

Inga driftstörningar för tillfället...

Anslutning

Kommunalt vatten och avlopp finns främst i området vi kallar verksamhetsområde. Bor du i ett verksamhetsområde är kommunen skyldig att koppla in kommunalt vatten och avlopp. Det kan finnas omständigheter som gör att några fastigheter utanför verksamhetsområde kan få kommunalt vatten och avlopp. Kontakta oss så tar vi reda på vad som gäller för din bostad.

Hur gör jag för att ansluta?

För att ansöka om anslutning fyller du i vårt formulär som du hittar här nedanför. När vi gått igenom dina uppgifter kontaktar vi dig och svarar på om du kan ansluta. Att skicka in en förfrågan om anslutning och få svar från oss kostar ingenting. Längre ner på sidan hittar du även allmänna bestämmelser – ABVA – som beskriver vilka regler som gäller.

När ska jag ansöka?

Du ska ansöka om du vill nyansluta eller tänker göra en förändring i VA-installationen i din bostad eller fastighet. En förändring kan vara en om- eller tillbyggnad.

Ansök i god tid innan planerad byggstart!
När ansökan kommer in utreder en handläggare om det är möjligt att ansluta din fastighet. Finns det redan en anslutning till din fastighet så är handläggningstiden max 4 veckor.  Finns ingen anslutning kommer en projektledare att kontakta dig för att tillsammans hitta en bra placering av anslutningen. Efter det undersöker vi om det behövs några tillstånd från till exempel Länsstyrelsen, Trafikverket eller närliggande markägare. Länsstyrelsen och Trafikverkets handläggningstider kan vara upp emot 6 månader.

Hur funkar det med byggvatten?

Önskar du byggvatten och det finns en färdig förbindelsepunkt för vatten som är betald, kontaktar du kundtjänst. Därefter kommer vi ut och öppnar för byggvatten. För att garantera säkra anslutningar är det bara personal från Österlen VA som får öppna och stänga servisventiler. När vi kommer ut och öppnar för byggvatten behöver du ha kopplat på dig på vår servisledning och ordnat med en egen avstängning på din sida av fastigheten. Du kommer att debiteras en engångsavgift för byggvatten. När du sedan kommit längre i byggprocessen ska du kontakta oss för att installera en vattenmätare och då startar vi upp ett abonnemang till dig.

När kan jag börja använda vatten och avlopp?

Innan du kan börja använda ditt vatten och avlopp måste en VA-tekniker från Österlen VA montera och plombera din vattenmätare. Montera och plombera kan vi göra först efter att du meddelat oss att allting kring din installation är klart.

Vattenmätare för bara spillvatten

Du som endast använder kommunalt spillvatten har också en vattenmätare. Det är för att mäta utkommande mängd spillvatten, vilket baseras på mängden förbrukat dricksvatten.

 

Välj ett ärende

Ansökan om anslutning av kommunalt VA

Anmälan om ändring i befintlig VA-installation

Fastighetsinformation

Ägaruppgifter

Namn*
Adress*
Anmälan gäller:*
Bifoga planritning på fastigheten. Ange rördragning, material och om möjligt dimensioner.
Dra filer hit eller
Godkända filtyper: png, jpeg, jpg, gif, pdf, Max filstorlek: 5 MB.
    Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

    Intresseförfrågan om kommunalt VA