Nytt vattenskyddsområde – för att skydda råvattnet
Simrishamns kommun har genom Österlen VA tagit fram ett förslag till ett nytt vattenskyddsområde för två vattentäkter i kommunen. Att inrätta vattenskyddsområde för värdefulla dricksvattentillgångar är ett viktigt steg för att säkra vattenförsörjningen på lång sikt.
Att bo och verka i ett vattenskyddsområde innebär att man har ett ansvar för att skydda drickvattenkällorna genom att undvika föroreningar. Inför arbetet med det nya vattenskyddsområdet bjuds därför boende och verksamheter in till ett informationsmöte där det också ges tillfälle att ställa frågor och komma med synpunkter.
Det föreslagna vattenskyddsområdet omfattar det område nära vattentäkten som är viktig att skydda mot förorening. Storleken på området beror på hur snabbt och åt vilket håll vattnet strömmar i marken.
Primär skyddszon är området närmast vattentäkten. Här är det viktigt att tidigt upptäcka och åtgärda en förorening vid till exempel en olycka. Vattenskyddsföreskrifterna i primär skyddszon syftar bland annat till att undvika att stora mängder miljöfarliga ämnen hanteras här.
Sekundär skyddszon ligger utanför primär. I detta område tar det längre tid för vatten att nå vattentäkten men det är fortfarande ett viktigt område att skydda. Syftet med sekundär skyddszon och vattenskyddsföreskrifter är att bibehålla eller långsiktigt förbättra vattenkvaliteten.
I nuläget finns ett förslag till vattenskyddsområde. Det har ännu inte fattats beslut om att det ska gälla. Det är Länsstyrelsen som beslutar om vattenskyddsområdet. Innan kommunen skickar ansökan till Länsstyrelsen för beslut finns möjligheter att ta del av förslaget och lämna synpunkter skriftligen. Synpunkterna behandlas och förslaget revideras för att sedan skickas till Länsstyrelsen som, innan de fattar beslut, har ett formellt samråd med berörda. Även vid Länsstyrelsens samråd finns möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.
Skriftliga synpunkter
Vill du lämna dina synpunkter skriftligen behöver vi dem senast den 30 juni 2023 till kontakt@osterlenva.se, eller Österlen VA, Nybogatan 2B, 273 30 Tomelilla.
Att spara på vatten och att använda vatten hållbart är en av våra absolut viktigaste framtidsfrågor. I Sverige har vi vant oss vid en ovanlig lyx: rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen. Vi behöver alla förstå och uppskatta det värdefulla vatt
Rapporten Återanvändning av renat avloppsvatten är resultatet av ett arbete som initierats av Lunds universitet och utförts i samarbete med Österlen VA. Den visar att renat avloppsvatten från Kivik håller så pass bra kvalitet att det kan användas