Bevattningsförbud i vissa delar av Simrishamns kommun
Nu använder många väldigt mycket vatten samtidigt och produktionen i vattenverken går på maxkapacitet. Därför är det bevattningsförbud från och med den 21 juli i vissa orter i Simrishamns kommun.
Det kommunala dricksvattnet bara får användas till mat, dryck och personlig hygien.
Det är förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att:
- bevattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare (bevattning får ske med vattenkanna).
- bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
- fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
- högtryckstvätta exempelvis fasader och fordon.
När gäller förbudet?
Från och med 21 juli tillsvidare.
I följande orter:
Listarum
Komstad
Gärsnäs
Östra Tommarp
Östra Herrestad
Hammenhög
Hannas
Vallby
Blästorp
Östra Hoby
Borrby
Borrby tuvor
Borrby strand
Skillinge
Glimminge
Örnahusen/Norrekås
Kyhl
Sandby
Sandby strand
Mälarhusen
Gislövshammar
Varför införs bevattningsförbud?
Nu använder många väldigt mycket vatten samtidigt. Vattenverken är därför nära sin maxkapacitet vilket gör att de överbelastas och inte hinner återhämta sig. När vattenuttaget är så högt kan dessutom grundvattennivåerna sjunka vilket vi måste försöka förhindra. Även om bevattningsförbudet är begränsat till vissa orter är det viktigt att alla som bor i Simrishamns kommun är sparsamma med vattnet och använder det på ett ansvarsfullt vis.
För vem gäller bevattningsförbudet?
Bevattningsförbudet gäller alla i dessa orter som får sitt vatten från det kommunala VA-nätet, både privatpersoner och företag. De som tar vatten ur egen brunn omfattas inte av förbudet men vi uppmanar även fastighetsägare med egen brunn att vara sparsamma med sitt vatten, det är samma grundvatten vi använder.
Hur länge gäller bevattningsförbudet?
Förbudet gäller tills vidare. Ett sms skickas ut när förbudet hävs.
Läs mer om hållbar vattenanvändning.
Att spara på vatten och att använda vatten hållbart är en av våra absolut viktigaste framtidsfrågor. I Sverige har vi vant oss vid en ovanlig lyx: rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen. Vi behöver alla förstå och uppskatta det värdefulla vatt
Rapporten Återanvändning av renat avloppsvatten är resultatet av ett arbete som initierats av Lunds universitet och utförts i samarbete med Österlen VA. Den visar att renat avloppsvatten från Kivik håller så pass bra kvalitet att det kan användas