uppdaterat torsdag 30 nov Driftsstörningar
Jour
Simrishamn
Tomelilla
Vardagar, kl 7-16
0417-77 78 00
0417-77 78 00
Övrig tid
040-676 90 80
040-676 90 85

Högre vattenförbrukning kring Skillinge mot Mälarhusen

Simrishamns kommun - Från Skillinge mot Mälarhusen
2023-11-30 11:00 - 2023-12-04 06:30

Vi har sett en ökad förbrukning av vatten i och kring Skillinge mot Mälarhusen. Vi ber därför dig som fastighetsägare i området att kontrollera din VA-anläggningar för att upptäcka eventuella vattenläckor. Om ni upplever ett susande ljud eller att kugghjulen snurrar på vattenmätaren trots att inget vatten tas i huset kan ni ha en vattenläcka i huset. 

Har du inte fått SMS/e-post med information om detta? Anmäl dig då till vår SMS-tjänst där du får information skickad till dig gällande till exempel driftstörningar som berör din fastighet.
https://osterlenva.se/kundservice

Högt vattenuttag i Södra Mellby och Svinaberga

Simrishamns kommun - Södra Mellby och Svinaberga
2023-11-30 09:30 - 2023-12-04 06:30

Vi har sett en ökad förbrukning av vatten i Södra Mellby och Svinaberga. Vi ber fastighetsägare i området att kontrollera sina VA-anläggningar för eventuell vattenläcka. 

Om ni upplever ett susande ljud eller att kugghjulen snurrar på vattenmätaren trots att inget vatten tas i huset kan ni ha en vattenläcka i huset.

Har du inte fått SMS/e-post med information om detta? Anmäl dig då till vår SMS-tjänst där du får information skickad till dig gällande till exempel driftstörningar som berör din fastighet.
https://osterlenva.se/kundservice 

Högre vattenförbrukning i och kring Spjutstorp

Tomelilla kommun - Spjutstorp och Hedeberga
2023-11-30 13:00 - 2023-12-04 16:00

Vi har sett en ökad förbrukning av vatten i och kring Spjutstorp och Hedeberga. Vi ber därför dig som fastighetsägare i området att kontrollera din VA-anläggningar för att upptäcka eventuella vattenläckor. Om ni upplever ett susande ljud eller att kugghjulen snurrar på vattenmätaren trots att inget vatten tas i huset kan ni ha en vattenläcka i huset. 

Har du inte fått SMS/e-post med information om detta? Anmäl dig då till vår SMS-tjänst där du får information skickad till dig gällande till exempel driftstörningar som berör din fastighet.
https://osterlenva.se/kundservice

Vad är du på jakt efter?

Publicerad onsdag 26 april 2023

Avloppsvatten från Kivik kan renas till dricksvattenkvalitet enligt ny rapport

Renat avloppsvatten från Kiviks reningsverk är av lika bra kvalitet som vatten från de stora sjöarna i Sverige, när det gäller mikroföroreningar. Det innebär att det är tillräckligt rent för att kunna användas som råvatten för dricksvattenberedning. Det visar en rapport från Svenskt vatten som nyligen släpptes.

Rapporten Återanvändning av renat avloppsvatten är resultatet av ett arbete som initierats av Lunds universitet och utförts i samarbete med Österlen VA. Den visar att renat avloppsvatten från Kivik håller så pass bra kvalitet att det kan användas för att producera dricksvatten och för bevattning.


- Det är mycket glädjande att vårt reningsverk i Kivik kan leverera ett så bra resultat. Nu måste lagstiftare, tillsynsmyndighet, kommuner och invånare jobba tillsammans för en utveckling och ett möjliggörande av återbruk av renat avloppsvatten. För att detta ska bli verklighet måste förståelsen för vattenfrågor i stort öka, vilket kräver information och ökad kunskap, säger Stefan Blomqvist, avdelningschef på Teknik och projekt på Österlen VA och medförfattare till rapporten.


Jenny Brandt Grönberg

Fakta avancerad rening

Processen på Kiviks reningsverk består av en förbehandling med rensgaller, fettavskiljning och sandfång, följt av kemisk fällning och skivfilter.

Nästa reningssteg består av granulerat aktivt kol som avlägsnar de flesta mikroföroreningar, till exempel läkemedelsrester, som annars hade passerat igenom de första reningsstegen.

Läs rapporten

Här kan du ladda ner och läsa rapporten från Svenskt vattens hemsida.


Återvinning av renat avloppsvatten

Kontakt

Stefan Blomqvist, avdelningschef Teknik och projekt

Att man kommit så långt i just Simrishamns kommun har koppling till höga ambitioner när det gäller hållbar vattenanvändning. Sedan ett par år drivs även reningsverket Stengården i Simrishamn och i Sankt Olof med avancerad rening.


- Det finns en vision om en fullständig cirkularitet i vattenanvändningen i Simrishamns kommun, så det har blivit en politisk angelägenhet att jobba med vattenanvändandet som en miljöfråga, säger Stefan Blomqvist.


Österlen VA:s övergripande mål är att skapa ett cirkulärt tänk och att ta ett helhetsgrepp kring vattencykeln i samhället.


- Vattnet måste hanteras och värderas som den livsviktiga resurs den är. Vi strävar efter att lyfta frågan om vatten som en helhetsfråga inte bara här på Österlen utan även på nationell nivå. Målet på sikt är att alla våra anläggningar i Tomelilla och Simrishamns kommun ska klara av de allt hårdare kraven som ställs på vattenrening, men även utmaningar kopplat till klimatförändringar, säger Johan Persson, vd Österlen VA.

Aktuellt

Vad är hållbar vattenanvändning

Att spara på vatten och att använda vatten hållbart är en av våra absolut viktigaste framtidsfrågor. I Sverige har vi vant oss vid en ovanlig lyx: rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen. Vi behöver alla förstå och uppskatta det värdefulla vatt

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat våra svar på vanliga frågor om vatten och avlopp.

Tryggat vatten till delar av norra Simrishamns kommun

Från och med april 2022 förser vattenverket i Brösarp vissa av de norra delarna av Simrishamns kommun med dricksvatten.

Vatten från Ystad säkrar dricksvattnet

Vatten från Ystad ska trygga dricksvattenförsörjningen i södra delarna av Simrishamn. Enligt planen ska de nya ledningarna tas i drift vintern 2023.

Viktiga VA-ledningar förnyas i Tomelilla

Flera viktiga huvudledningar har under året bytts ut i Tomelilla. I samband med det senaste projektet har stamledningarna till reningsverket Rosendal förnyats, där stora delar av centralortens avloppsvatten rinner dygnet runt.

Stort projekt i Haväng säkrar avloppsvattnet och miljön

Havängs sommarby ska anslutas till det kommunala spillvattennätet och samtidigt få nya vattenledningar. Målet är att säkerställa att föroreningar från spillvattnet inte hamnar i naturen och att hushållen får en framtidssäkrad avloppshantering.

Nytt vattenskyddsområde – för att skydda råvattnet

Simrishamns kommun har genom Österlen VA tagit fram ett förslag till ett nytt vattenskyddsområde för två vattentäkter i kommunen. Att inrätta vattenskyddsområde för värdefulla dricksvattentillgångar är ett viktigt steg för att säkra vattenförsörjningen på lång sikt.

Dricksvattenledning till Ystad klar

Arbetet med ledningen som ska koppla samman dricksvattennätet i Simrishamns kommun med Ystads kommun är klar. Det nya vattnet förväntas kunna levereras efter årsskiftet då kunderna kan förvänta sig ett mjukare vatten.

Rester av bekämpningsmedel i vattnet i delar av norra Simrishamns kommun

Österlen VA har efter provtagning funnit rester av bekämpningsmedel i dricksvattnet i Mellby, Skogsdala och Svinaberga i Simrishamns kommun. Vattnet innebär dock ingen risk för konsumenterna och kan därför användas som vanligt.

Avloppsledning mellan Tommarp och Bjärsjö renoveras

Under sommaren och hösten pågår ett större ledningsarbete längs väg 11 mellan Tommarp och Bjärsjö samt inne i Järrestad och Bjärsjö. Det är en stor avloppsledning som ska förnyas genom så kallad relining.

Bevattningsförbudet i Simrishamn är hävt

Från och med fredag den 18 augusti gäller inte bevattningsförbudet i Simrishamns kommun längre. Vattenförbrukningen har återgått till normala nivåer. Tack för att du bidrar till en hållbar vattenanvändning!

Samråd för grundvattenuttag i Rörum

Simrishamns kommun ska ansöka om ett nytt tillstånd för vattenverksamhet, så kallad vattendom, för en grundvattenanläggning i Rörum. Det nya tillståndet innebär en minskning av vattenuttaget jämfört med befintligt tillstånd. Du som är berörd har möjlighet att skicka dina synpunkter skriftligen till Simrishamns kommun till och med den 27 november 2023.

Information om ditt vatten - senaste kundbrevet

Här kan du läsa vårt senaste kundbrev med viktig information om ditt vatten.

Ny stamledning för spillvatten genom Kivik

För att kunna ta emot ökande mängder spillvatten byggs det nu en ny huvudledning genom Kivik till reningsverket. Belastningen på spillvattennätet i området har ökat de senaste åren i samband med ökad bebyggelse i Kivik, Vitaby och Ravlunda.