Avloppsvatten från Kivik kan renas till dricksvattenkvalitet enligt ny rapport
Renat avloppsvatten från Kiviks reningsverk är av lika bra kvalitet som vatten från de stora sjöarna i Sverige, när det gäller mikroföroreningar. Det innebär att det är tillräckligt rent för att kunna användas som råvatten för dricksvattenberedning. Det visar en rapport från Svenskt vatten som nyligen släpptes.
Rapporten Återanvändning av renat avloppsvatten är resultatet av ett arbete som initierats av Lunds universitet och utförts i samarbete med Österlen VA. Den visar att renat avloppsvatten från Kivik håller så pass bra kvalitet att det kan användas för att producera dricksvatten och för bevattning.
- Det är mycket glädjande att vårt reningsverk i Kivik kan leverera ett så bra resultat. Nu måste lagstiftare, tillsynsmyndighet, kommuner och invånare jobba tillsammans för en utveckling och ett möjliggörande av återbruk av renat avloppsvatten. För att detta ska bli verklighet måste förståelsen för vattenfrågor i stort öka, vilket kräver information och ökad kunskap, säger Stefan Blomqvist, avdelningschef på Teknik och projekt på Österlen VA och medförfattare till rapporten.
Fakta avancerad rening
Processen på Kiviks reningsverk består av en förbehandling med rensgaller, fettavskiljning och sandfång, följt av kemisk fällning och skivfilter.
Nästa reningssteg består av granulerat aktivt kol som avlägsnar de flesta mikroföroreningar, till exempel läkemedelsrester, som annars hade passerat igenom de första reningsstegen.
Läs rapporten
Här kan du ladda ner och läsa rapporten från Svenskt vattens hemsida.
Att man kommit så långt i just Simrishamns kommun har koppling till höga ambitioner när det gäller hållbar vattenanvändning. Sedan ett par år drivs även reningsverket Stengården i Simrishamn och i Sankt Olof med avancerad rening.
- Det finns en vision om en fullständig cirkularitet i vattenanvändningen i Simrishamns kommun, så det har blivit en politisk angelägenhet att jobba med vattenanvändandet som en miljöfråga, säger Stefan Blomqvist.
Österlen VA:s övergripande mål är att skapa ett cirkulärt tänk och att ta ett helhetsgrepp kring vattencykeln i samhället.
- Vattnet måste hanteras och värderas som den livsviktiga resurs den är. Vi strävar efter att lyfta frågan om vatten som en helhetsfråga inte bara här på Österlen utan även på nationell nivå. Målet på sikt är att alla våra anläggningar i Tomelilla och Simrishamns kommun ska klara av de allt hårdare kraven som ställs på vattenrening, men även utmaningar kopplat till klimatförändringar, säger Johan Persson, vd Österlen VA.
Att spara på vatten och att använda vatten hållbart är en av våra absolut viktigaste framtidsfrågor. I Sverige har vi vant oss vid en ovanlig lyx: rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen. Vi behöver alla förstå och uppskatta det värdefulla vatt