Rester av bekämpningsmedel i vattnet i delar av norra Simrishamns kommun
Österlen VA har efter provtagning funnit rester av bekämpningsmedel i dricksvattnet i Mellby, Skogsdala och Svinaberga i Simrishamns kommun. Vattnet innebär dock ingen risk för konsumenterna och kan användas som vanligt.
Österlen VA har gjort en utökad provtagning i delar av Simrishamns kommun och funnit rester av bekämpningsämnena Kloridazon och Tolylfluanid i dricksvattnet på några platser; Mellby, Skogsdala och Svinaberga.
– Enligt Livsmedelsverket innebär de uppmätta halterna inte någon akut eller kronisk risk för konsumenterna och vi bedömer att vattnet kan användas som vanligt, säger Jessica Lerstorp, verksamhetsansvarig för dricksvatten på Österlen VA.
Utökad provtagning framöver
Problemet med för höga halter av rester från Kloridazon och Tolyfluanid har upptäckts på flera håll i Skåne den senaste tiden, och nu har även Österlen VA har valt att utöka provtagningen. Dessa ämnen har tidigare inte ingått i det standardiserade och föreskrivna provtagningsprogrammen, men kommer från och med nu att göra det.
– Vi arbetar ständigt med riskanalyser och gör extra provtagningar. Nu fortsätter vi provtagningen av dessa rester i hela Simrishamns kommun och Tomelilla kommun, för att följa utvecklingen och för att kunna utvärdera vilka åtgärder som behövs för att nå kvalitetskraven. Arbetet sker i samråd med Ystad-Österlenregionens miljöförbund, säger Jessica.
Var kommer föroreningarna ifrån?
Sannolikt är det ett resultat av många års användning av bekämpningsmedel. Att Kloridazon och Tolylfluanid upptäckts först nu beror på att man tidigare inte har analyserat nedbrytningsprodukter hos dessa ämnen samt att laboratorium ständigt förbättrar sina analysmetoder och utökar analysmöjligheten av fler ämnen.
– När bekämpningsmedel når grundvattnet tar det många år för dessa att försvinna, trots att de är förbjudna sedan flera år tillbaka. På senare år finns det dock striktare regler kring spridning av bekämpningsmedel och vattenskyddsområden kan ha ytterligare restriktioner mot användning, säger Jessica.