Framtidens vatten är återvunnet
I maj 2024 ska vattenkiosken för framtida återvinning av avloppsvatten stå färdig i Kivik. Men det dröjer minst till 2025 innan kunder kan hämta vatten från vattenkiosken, som blir den första i sitt slag i Sverige.
Den nya vattenkiosken uppförs vid grusplanen söder om hamnen i Kivik. När alla tillstånd är klara ska kunder kunna hämta vatten i stora mängder här. Vattnet kan användas till exempelvis bevattning, pooler, spolbilar och industrier. Vattnet kallas tekniskt vatten, men det är väldigt nära dricksvattenkvalitet redan idag och håller bevattningsklass A enligt EU:s förordning 2020/741.
Uv-filter dödar bakterier
Genom att använda UV-filter för avdödning av bakterier är ambitionen att demonstrera och prova möjligheten att uppgradera det återvunna avloppsvattnet till dricksvattennivå i det långa perspektivet. Till 2025 är målet att leverera tekniskt vatten, men innan provtagning kan starta krävs juridiskt klartecken.
– Det här är ett samhällsviktigt projekt där Simrishamns kommun ligger före lagstiftningen. Det är första gången en vattenkiosk förses med återvunnet avloppsvatten och prövas rättsligt, vilket gör vår anläggning unik, säger Stefan Blomqvist, avdelningschef på Österlen VA.
Återvinningen kommer i så fall att sluta kretsloppet för vatten för första gången; från grundvatten via dricksvatten till avlopp och ut i samhället igen.
– Varje kubikmeter förbrukat återvunnet vatten är en kubikmeter sparat dricksvatten, säger Stefan.
Därför satsar Simrishamns kommun
Satsningen på återvinning av vatten tillsammans med läkemedelsrening i avloppsvatten, är delar i en långsiktig strategi som Simrishamns kommun har arbetat med sedan 2014. Enligt Stefan är båda projekten beroende av varandra och måste drivas parallellt.
– Bakgrunden och målsättningen är en tryggad vattentillgång i kommunen, även för invånare utanför vattenkollektivet. Det är också en central del i kommunens hållbarhetsstrategi där vi har kommit väldigt långt. Dessutom vill man på EU-nivå inget hellre än att branschen ska utvecklas mot cirkulära flöden och cirkulär ekonomi. Simrishamns kommun ligger före och nu har vi fått tillstånd från Länsstyrelsen att avleda vatten till vattenkiosken men bara använda det till provtagning, spolbilar, offentlig toalett och spolning av tömningsplatta för husbilar. Detta tillstånd gäller till hösten 2025, därefter hoppas vi på att riktlinjer finns för att börja distribuera ut till övriga kunder, säger Stefan.
Ny toalett och tömningsstation i hamnen
För Kiviksborna och besökare blir det ytterligare nyheter eftersom Simrishamns kommun samtidigt bygger en offentlig toalett och tömningsstation för husbilars gråvatten i anslutning till vattenkiosken.